studentens frie bo

Årets begivenheder

“Skål, du gamle, vi to skal famle os ind på råmmet til kåmmen, men i aften i punchesaften vi genkender druen og rommen!”

fra nr. 49 i Cantica Elersiana

Til hverdag, til Phæst

En stor del af de traditioner, som gør livet på Elers’ Kollegium til noget særligt, er årets Phæster, store som små. Det er dog ikke kun Phæsterne, der bidrager til den særlige ånd på Coll. 

I dagligdagen samles vi til madklub på Lectoriet søndag til torsdag. Det er en god anledning til at vende dagens begivenheder med hinanden. Og så bliver det altid interessant, når medicinere, biologer, historikere, teologer, psykologer og flere endnu bidrager til aftenens samtale. 

Hver Alåmne har én madklub om måneden, og der bliver i løbet af måneden serveret alt fra dhal over lasagne og gule ærter til khao soi-suppe og stegt tofu.

Lectoriet er kollegiets hjerte, og det er udover madklubberne også her, vi samles til en film, til en fyraftensøl, til et foredrag eller til Phæst. Det er her, man går hen, når man savner selskab.

Phæster

 

Carnevalsphæst

Carnevalsphæsten er årets første officielle Phæst. Carnevalsphæsten er en fastelavnsphæst med alt, hvad det indebærer: Pirrende kostumer, udfordrende tøndeslagning, flydende fastelavnsboller og forbudte trin. 

Sommerphæst
Sommerphæsten afholdes, når Alåmnerne har overstået deres eksaminer og derfor har fortjent et brag af en Phæst! Hele kollegiet omdannes til et stort festmekka og hvis man er heldig, kan sommerphæsten blive begyndelsen på en sommerromance. 

Humlephæst
Humlephæsten er efterårets Phæst og ifølge rygterne er den opstået på Ulf Pilgaards (Alåmnenr. 1307) initiativ. Temaet er: Øld! Kollegiets bryggerlaug, Humulus Lupulus, bidrager til phæstlighederne med hjemmebrygget Øld (hvis det kan drikkes).  

Andre begivenheder

Tour des Chambres
To gange om året har vi Tour des Chambres, hvor vi først mødes til fællesspisning på Lectoriet med pizza og vin. Med fyldte maver begiver vi os derefter ud på de forskellige Råm, som i dagens anledning er spændt op til lir!

Haugedage
Haven på Elers’ Kollegium er et kapitel for sig selv – og så lige midt i byen! Den skal selvfølgelig plejes og passes, hvilket I.H. sørger for i det daglige, men to gange om året er alle Alåmner trukket i deres stiveste havepuds – og så går det løs.

Rengøringsdage
To gange om året får Elers’ Kollegium en kærlig hånd: vægge vaskes ned, køkkener bliver grundrengjort, toilettet skrubbes og vaskekælderen ryddes. Heldigvis bliver det benhårde arbejde som regel belønnet med velsmagende pizzaer fra den lokale. 

Croquetturneringen
Få spil i denne verden er så udfordrende som Elers’ Kollegiums Croquetturnering. Heldigvis sørger Reichstraineren for, at Alåmnerne hele året træner til ethvert års højdepunkt, nemlig Croquetturneringen i september.

Ephormiddag
Elers’ Kollegiums elskede Ephor er denne aftens særlige fokus. Alåmnerne lægger sig altid i selen for at skabe den mest fabelagtige fest, man overhovedet kan forestille sig, og det gastronomiske niveau når nye højder år for år. 

Ephorthe
At blive Alåmne på Elers’ Kollegium er en særlig begivenhed. Det markerer Ephoren og Alåmnerne sammen til disse hyggelige eftermiddage, hvor man skrives ind i den historiske Alåmnebog, der tæller navne som H.C. Ørsted, Ulf Pilgaard og Japetus Steenstrup.

IMG_9119

Elersianersamfundet

Elersianersamfundet blev stiftet den 19. december 1905 med henblik på at være bindeled mellem Alåmner, såvel gamle som nye. Dette sker igennem Elersianersamfundets årlige sammenkomster og begivenheder, der afholdes på Elers’ Kollegium, og gennem den hjælp, som Elersianersamfundet yder til Elers’ Kollegium i form af gaver og opbakning.

F-&D-aftener
To gange om året har vi foredrags- og diskussionsaftener på Elers’ Kollegium. Her bliver en eller flere spændende personer inviteret til at holde et foredrag om et emne, som i særlig grad optager dem, hvorefter publikum, der består af både forhenværende og nuværende Alåmner, kan stille spørgsmål. Elersianersamfundet er vært for et mindre traktement i den forbindelse.

Hvidvin i Haugen
Semesterstart markeres altid i slutningen af august med en reception i Haugen, hvor gamle Alåmner, venner af huset, familie og deslige mødes til et glas hvidvin og lidt andet mundgodt. 

Gaasegilde

En af årets største begivenheder er Gaasegildet. Navnet stammer fra den tid, hvor forhenværende Alåmner bespiste de nuværende Alåmner med et bedre måltid, end de var vant til i deres hverdag – som oftest en gås. I dag deltager både gamle og nye Alåmner stadig, og maden er stadigvæk udover det sædvanlige, idet en kok udefra står for madlavningen.